Ljekovita svojstva

IMUNITET

 Borovnice sadrže jednu od najviših količina antioksidansa od svog voća uopće. Konzumacija borovnica podupire imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti.

SRCE

 Zahvaljujući visokoj koncentraciji fitoestrogena i dijetalnih vlakana u odnosu na drugo voće, konzumacija borovnica djeluje vrlo preventivno na brojne bolesti srce na način da smanjuju štetan LDL kolesterol, a povisuju koristan HDL kolesterol u krvi.

MOZAK

 Antocijanin, vitamini A, B, C i E, cink, kalij, natrij, mangan i selen sadržani u borovnicama mogu usporiti ili, kao što je pokazano nekim istraživanjima, čak i obrnuti proces starenja mozga omogućavajući nam dugotrajnije uživanje u izvrsnom pamćenju.  

PROBAVNI SUSTAV

 Dijetalna vlakna sadržana u sitnim sjemenkama u borovnicama imaju vrlo pozitivan učinak na funkcioniranje probavnog sustava.

MRŠAVLJENJE

 Nedavna istraživanja američkih znanstvenika pokazala su da borovnice mogu pomoći u smanjenju prekomjerne težine.

MOKRAĆNI SUSTAV

 Borovnice održavaju i potpomažu odgovarajuće funkcioniranje mokraćnog sustava ispiranjem nakupljenih bakterija iz tijela sprečavajući različite infekcije.

VID

 Borovnice su bogate spojevima poznatih kao antocijanini koji usporavaju gubitak vida i mogu zaštititi od mnogih problema povezanih sa vidom

PROTIV STARENJA

 Zbog visokog sadržaja antocijanina i dijetalnih vlakana borovnice usporavaju starenje tijela neutralizirajući djelovanje slobodnih radikala.

STANJE DUHA

 Konzumacija borovnica pomaže nam ostati u formi i osjećati se bolje u cjelini.

PREVENCIJA KARCINOMA

 Visok sadržaj antioksidansa i antocijanina čini borovnice važnima ne samo u prevenciji karcinoma, već i korisnom  komponentom prilikom liječenja različitih vrsta karcinoma.